maanantai 17. joulukuuta 2007

Pulinaa vai nappeja?

Tänään riitti taas puhetta. Pikkujouluaika, paljon ihmissuhdekiemuroita ja kaikenlaista muuta vouhotusta. Terapia rauhoittaa ja selkeyttää ajatuksia. Vähentää ärtymystä kun voi tilittää ihan rauhassa. Eksältäkin oli tullut mailia. Sekin on menossa viimeinkin terapiaan, tosin kognitiiviseen, ei analyyttiseen. Olen vilpittömän tyytyväinen, että on ymmärtänyt hakea apua ongelmiinsa pelkän lääkkeillä ja viinalla terapioinnin tilalta. Joku sanoi jossain joskus, että rajatilahäiriötä potevat naiset ovat terapiassa ja miehet vankilassa. Samoin iso osa masentuneista naisista käy terapiassa, miehistä sen sijaan huomattavasti isompi osa lääkitsee vain Alkon antimilla.. Eli hyvä juttu eksälle. On ollut aika surullista katsoa sivusta, miten fiksu ja lahjakas ihminen tuhlaa elämäänsä olemalla kestopöhnässä jatkuvasti. No samalla eksä oli lopettanut myös lääkkeiden syönnin, eikä aio niitä enää jatkossa popsia. Oli todella onnellinen ratkaisustaan ja vieroitusoireet olivat kuulemma olleet ihan hirveät. Oksentelua, voimakkaita mielialavaihteluita ja ties mitä.

Itse en ole koskaan lääkkeitä syönyt, joten vaikea ottaa kantaa niiden puolesta tai vastaan.
Tänään Hesarissa oli D-osassa iso juttu mielialalääkkeistä ja niiden eduista ja haitoista. Samaisessa jutussa mainittiin, että vain neljännes apua hakevista ohjataan terapian piiriin, 80 % saa nappeja. Osa toki hyötyy molemmista, mutta vaikea olla ajattelematta, että lääkkeillä ei hoidettaisi ennemmän oireita ja terapialla syitä. Toki masennus voi olla puhtaasti kemiallinen ongelma, jonka saa fiksattua myös kemian keinoilla kuntoon. Useimmiten ihmisen psyyke ei vain ole näin yksinkertainen ja masennuskin on seurausta joillakin elämänalueilla vallitsevista ongelmista, joita pitkällä tähtäimellä olisi hyvä ratkoa.

Mene ja tiedä. Mutta jos aikuinen, raavas mies pelkää sekoavansa ja oksentaa lopetettuaan lääkkeet, niin aika stydistä kamasta on kysymys. Itse en tiedä, paljonko haluaisin niitä elimistööni pumpata. Jos ei ole ihan pakko. Minulle tälläinen pitkäkestoinen ja hellä "luomuhoito" sopi paljon paremmin.

Ei kommentteja: